Lekcja geografii pełna smaku i nauki!

Uczniowie klasy 7 naszej szkoły podczas ostatniej lekcji geografii zamienili się w młodych badaczy gleb i stworzyli modele profili gleb występujących w Polsce… zamknięte w słoiczkach!  Dzięki kreatywnemu podejściu oraz wsparciu nauczyciela geografii, Pana Arkadiusza Gilarskiego, wykorzystali produkty spożywcze dostępne w domu, by odwzorować poszczególne warstwy gleby.

Jakie produkty spożywcze wykorzystali?

Kakao jako próchnica

Mąka jako piasek

Kawa mielona jako gleby brunatne

Ryż jako żwir

Cukier jako piasek kwarcowy

Dzięki temu zadaniu uczniowie nie tylko pogłębili swoją wiedzę o glebie, ale także rozwijali umiejętności twórcze i analityczne. Modele w słoiczkach to nie tylko świetna zabawa, ale też wspaniała lekcja o zróżnicowaniu gleb w naszym kraju.

Dziękujemy Panu Arkadiuszowi Gilarskiemu za inspirujące zajęcia i gratulujemy uczniom zaangażowania!

Post Author: admin

Dodaj komentarz