Uczniowie klasy 7 naszej szkoły podczas ostatniej lekcji geografii zamienili się w młodych badaczy gleb i stworzyli modele profili gleb występujących w Polsce… zamknięte w słoiczkach! Dzięki kreatywnemu podejściu oraz wsparciu nauczyciela geografii, Pana Arkadiusza Gilarskiego, wykorzystali produkty spożywcze dostępne w domu, by odwzorować poszczególne warstwy gleby.
Jakie produkty spożywcze wykorzystali?
Kakao jako próchnica
Mąka jako piasek
Kawa mielona jako gleby brunatne
Ryż jako żwir
Cukier jako piasek kwarcowy
Dzięki temu zadaniu uczniowie nie tylko pogłębili swoją wiedzę o glebie, ale także rozwijali umiejętności twórcze i analityczne. Modele w słoiczkach to nie tylko świetna zabawa, ale też wspaniała lekcja o zróżnicowaniu gleb w naszym kraju.
Dziękujemy Panu Arkadiuszowi Gilarskiemu za inspirujące zajęcia i gratulujemy uczniom zaangażowania!